Veliki tvrdi diskovi mogu razbiti krivulju kadice

Veliki tvrdi diskovi mogu razbiti krivulju kadice

Low-cost backup i storage tvrtka Backblaze objavila je svoj najnoviji skup pouzdanih brojeva pouzdanosti za drugu četvrtinu 2017. Dok je tvrtka nastojala držati hardvera usmjerena na potrošače, dobar ugovor o cijenama značio je i sada ima nekoliko tisuća diskova s ​​velikim brojem poslovnih jedinica, što omogućuje izvođenje velikih usporedbi između dvije vrste pohrane. Tvrtka je također počela stjecati veće diskove s kapacitetima od 10TB i 12TB.

Tvrtka koristi dva modela od 8TB Seagate diska: jedan potrošač s dvogodišnjim jamstvom, a drugo poduzeće s petogodišnjim jamstvom. Posljednje tromjesečje, Backblaze primijetio je neke prednosti upravljanja performansama i snagom na poslovnim diskovima, no za glavni slučaj korištenja tvrtke, one su bile nešto marginalne. Izvedba pomaže pri početnim migracijama podataka i gutanju, ali ukupna pogodnost izvedbe je ograničena zbog načina na koji Backblaze distribuira podatke toliko mnogo vretena.

uvećati
Backblaze
Sveukupno, tvrtka sada prikupila 3,7 milijuna diskova za potrošačke diskove i 1,4 milijuna za one tvrtke. Tijekom ove upotrebe godišnja stopa neuspjeha iznosi 1,1 posto za potrošačke diskove i 1,2 posto za one tvrtke. Barem za sada, tada, poslovni diskovi ne rade ništa kako bi opravdali njihovo dulje jamstvo; njihova pouzdanost je gotovo identična. Sada se usredotočuje na ono što se događa s potrošačkim diskovima dok prolaze dvogodišnje jamstveno razdoblje. Hoće li oni pokazati istu pouzdanost ili će se pogoršanje postati vidljivije?

Tradicionalno, očekivani uzorak kvarova na tvrdom disku je takozvana “krivulja kadama”: niz neuspjeha novih diskova (“smrtnost novorođenčadi”), jer su diskovi koji su bili neispravni iz tvornice isporučeni u divlje i brzo zaustavljanje nakon čega slijedi dugo razdoblje niskih stopa neuspjeha, a zatim neuspjeh u kvarovima dok diskovi prolaze njihov životni vijek.

Početni podaci s 10TB i 12TB diskova, međutim, nisu pokazali taj uzorak. Dok podaci do sada su vrlo ograničeni, do sada su akumulirani 1.240 diskova i 14.220 skupnih pogonskih dana, niti jedan od tih diskova (oba Seagate modela) nije uspio. Niska razina upotrebe znači da su diskovi instalirani i oblikovani, a ne mnogo dalje od toga, ali istiniti mortalitet dječjih diskova koji odmah istječu po prvoj upotrebi – nije postao jasan. Naravno, previše je rano znati hoće li se taj trend nastaviti dugoročno, ali za nabavku i instaliranje 1240 diskova bez ikakvog neuspjeha ili nekog drugog nedostatka, ipak je neuobičajeno.

Author Description

Dominik Dragičević

Dominik Dragičević