SpaceX želi zamijeniti Falcon 9, Falcon Heavy i Dragon s jednim svemirskim brodom

SpaceX želi zamijeniti Falcon 9, Falcon Heavy i Dragon s jednim svemirskim brodom

Kada je Elon Musk stupio na pozornicu na Međunarodnom astronautickom kongresu da se proširi na Marsovom planu koji je objavio na ljestvici prošle godine, on je krenuo tamo gdje su ljudi posljednji put imali najviše pitanja: Kako ćete platiti putovanja na Mars?

Odgovor, rekao je Musk, imao je mnogo veze s pojednostavljenjem postavljanja tvrtki, i obezvređivanje nekih svojih sadašnjih proizvoda. Da bi to uradio, pokušat će zamijeniti sva njegova trenutna lansirna vozila, uključujući Falcon 9 i veći Falcon Heavy koji se nada pokretanju ove godine, zajedno sa svojom Dragon transportnom kapsulom s jednim brodom i jednim pojačalom.

“Mislim da smo shvatili kako platiti za to – ovo je vrlo važno”, rekao je Musk, nasmijajući se iz gomile.

Plan je dijelom imati manji vozilo nego što je prvotno planirano za uporabu u misijama Marsa, što je “još uvijek prilično velika”, ali je također praktično za “sve što je potrebno za veću aktivnost orbite Zemlje”, rekao je Musk.

   

“U suštini želimo učiniti naše trenutne velielce suvišne”, dodao je. Želimo napraviti jedan pojačivač i brod koji zamjenjuje Falcon 9, Falcon Heavy i Dragon. Zatim, svi resursi koji se koriste za sve mogu se primijeniti na ovaj sustav. “

Muskov plan je u osnovi da se postigne ogromne uštede troškova koncentrirajući napor na jedan fleksibilni brod, koji će također imati 100 posto ponovljivosti za više troškova prednosti. Gornji dio ovog vozila, koji još uvijek spominje Musk kao “BFR” (ili “velika raketa”) bitno će biti kao da su trenutni gornji stupanj Dragon i Falcon 9 kombinirani, iako vrlo malo veći.

To bi zaista moglo pomoći SpaceX-u da zaraditi novac s vozilom koristeći vrste pokretanja koje danas upravlja, u pripremi za misije u Marsu, dok dramatično smanjuju troškove obnove. No, i dalje će trebati puno posla kako bi stigli tamo, stoga nemojte očekivati ​​da će Falcon 9 prestati letiti u bilo koje vrijeme.

Musk predviđa da će potpuno re-upotrebljivi sustav BFR-a, kada je kompletan, stvarno koštati manje od bilo kojeg trenutnog sustava pokretanja u pogonu po osnovu pokretanja, dok ima puno više mogućnosti. SpaceX će i dalje planira izgraditi zalihe Falcon 9 i Falcon Heavy koji se može zadržati u rezerviranim uslužnim korisnicima koji žele tu opciju zbog svoje dokazane pouzdanosti, ali će se zaustaviti nakon što uspostavi dionice i usredotoči se na izgradnju BFR-a.

BFR bi također mogao pružati iste usluge kao i Falcon 9 i Falcon Heavy, rekao je Musk, uključujući uvođenje vrlo velikih satelita, pa čak i servisiranje Međunarodne svemirske postaje, što će sve pomoći pri ostvarivanju prihoda.

Author Description

Filip Gobin

Filip Gobin

No comments yet.

Join the Conversation