SpaceX će u kolovozu pokrenuti vrhunsku tajnu X-37B zrakoplovnu platformu američkog ratnog zrakoplovstva

SpaceX će u kolovozu pokrenuti vrhunsku tajnu X-37B zrakoplovnu platformu američkog ratnog zrakoplovstva

SpaceX je osigurao ugovor za pokretanje bespomoćne X-37B svemirske letjelice, tajne vojne svemirske letjelice koju je stvorio američko ratno zrakoplovstvo, a koji je sličan kompaktnom svemirskom shuttleu, ali čija je funkcionalna svrha naposljetku zadržana ispod obloga. The Verge izvještava da su SpaceX-ove lansirne usluge za pokretanje X-37B u kolovozu na vrhu Falcon 9 potvrdile su se u srijedu u američkom Senatu oružanim odborima.

X-37B je prije bio u prostoru; zapravo je prošli mjesec došao na Zemlju, tako da neće dugo trajati. To je bila četvrta misija svemirske letjelice, tijekom svake od kojih je nosila tajnovite terete za orbit, preko prilično dugih dionica (zadnja misija je trajala 718 dana).

Izgrađen od Boeinga, X-37B se naziva i ‘orbitalno testno vozilo’, a lansiralo je okomito vezano uz raketu, a zatim slijeće kao tradicionalna ravnina, baš kao i originalni reusable Space Shuttle. Međutim, to je puno manje od Space Shuttlea i može nositi relativno male teretne terete u svojoj 7 x 4 stopa. Boeing je najavio X-37C, s kapacitetom putnika do šest astronauta.

Ovo je prva lansiranje SpaceX X-37B, koja je poslana u orbitu na raketu United Launch Alliance Atlas V za svaku od svojih prethodnih misija. Uloga SpaceX-a kao pružatelja vojnih lansiranja ogromna je snaga njezine sposobnosti da posluje profitabilno, pa je bodovanje tajnog ugovora o prostornoj ploči velika stvar za privatnu tvrtku za prostore.

Author Description

Dominik Dragičević

Dominik Dragičević

No comments yet.

Join the Conversation