Ravnatelj Equifaxa Richard Smith je “u mirovini” nakon ogromnih kršenja podataka

Ravnatelj Equifaxa Richard Smith je “u mirovini” nakon ogromnih kršenja podataka

Nešto više od tjedan dana nakon što je Equifaxov glavni časnik za sigurnost i glavni informativni časnik “u mirovini”, izvršni direktor bungling tvrtke napravio je isti potez nakon što je ogromna povreda podataka utjecala na više od 140 milijuna korisnika.

Tvrtka je objavila da je Richard Smith ostavio svoju ulogu izvršnog direktora i predsjednika uprave odmah nakon ogromne sigurnosne povrede za koju se smatra da je djelovalo na čak 142 milijuna korisnika. Oštećene osobe imale su broj socijalnog osiguranja, datume rođenja, adrese i brojeve vozačkih dozvola, dok se podaci o kreditnoj kartici za stotine tisuća više kupaca ugrožavaju.

Smith je bio zadužen za Equifax, koji ima više od 10.000 zaposlenika i prisutnost u 24 zemlje, 12 godina. Paulino do Rego Barros, nedavno predsjednik Azije Pacifika za tvrtku, preuzela je ulogu glavnog izvršnog direktora u međuvremenu, no Equifax je potvrdio da zapošljava puno radno vrijeme.

“Incident u cyber-sigurnosti utjecao je na milijune potrošača, a posve sam posvećena tome da to učinim. U ovom kritičnom trenutku, vjerujem da je u najboljem interesu tvrtke da ima novo vodstvo kako bi pomakla tvrtku naprijed “, rekao je Smith u priopćenju.

Umirovljenje nije obično sljedeći korak izvršne vlasti nakon jedne od najtežih sigurnosnih povreda u povijesti, ali čini se da je riječ o eufemizmu za ‘pucanje’ i odraz da je većina rukovoditelja vjerojatno neće biti hirabilna u budućnosti.

To je zato što postoji mnogo više zabrinutosti, osim onih velikih podataka.

Početno rukovanje bilo je loše. Nakon obavijesti o kršenju, Equifax je, čini se, slučajno rekao ljudima da su im utjecao, dok je kontrolni znak automatski potpisao potrošače za jednu od svojih usluga.

No, tu je sve veći dokaz da je tvrtka sjedila na vijestima mjesecima. Tri viša rukovodstva prodala su gotovo 1,8 milijuna dolara dionica nakon što je tvrtka naučila iznutra da je otkrila privatne podatke. Nije iznenađujuće, istražuje američki ministar pravosuđa.

Čini se također da je Equifax propustio djelovati kada je sigurnosna ranjivost prva bila podignuta i pružena je rješenje. Nakon otkrivanja povrede podataka, Apache Foundation – koja upravlja softverom koji hakeri iskorištavaju – rekao je da je hakiranje “zbog (Equifaxova) neuspjeha da instalira sigurnosna ažuriranja koja su pravovremeno dostavljena.

Author Description

Filip Gobin

Filip Gobin

No comments yet.

Join the Conversation