Ovdje su najbolje ideje čovječanstva o načinu pohrane energije

Ovdje su najbolje ideje čovječanstva o načinu pohrane energije

Povijesno gledano, velika većina svjetske snage je potrošena onoliko brzo koliko je proizvedena, ili je izgubljeno. No, klimatske promjene su vlade zainteresirane za obnovljivu energiju, a obnovljiva energija je promjenjiva – ne može se poslati na zahtjev. Ili može? Budući da istraživanja baterija korisne veličine privlače više pažnje, ekonomija dodavanja skladišta u mrežu ili vjetroelektranu počinje imati više smisla.

Ali uskladištenje energije nije novo; to je samo uvijek bio ograničen na sve resurse lokalnog proizvođača energije u to vrijeme. Slično kao i sama proizvodnja električne energije, sheme skladištenja razlikuju se regionalno. Energetske tvrtke će uložiti u baterije koje imaju smisla na lokalnoj razini, bilo da se radi o pumpama, stlačenom zraku ili litij-ionskim stanicama.

Gledanje vrsta pohrane koja već postoji je poučna u pomaganju da vidimo gdje će pohrana ići. Puno najnovijih akumulacijskih projekata jednostavno se temelji na inženjeringu koji je već desetljećima u službi. Da bismo bolje vidjeli naš put prema naprijed, skupili smo brojne slike i dijagrame najvećih shema pohrane energije na svijetu.

Pumpa za pohranu

Pumpa za skladištenje vjerojatno je jedan od najstarijih oblika moderne skladišne ​​energije za mrežnu mrežu, a svakako sadrži najdulje vrijeme dok se isporučuju megavatni sati.

Način na koji se tradicionalno radi je jednostavan: sustav ima donji rezervoar vode za crtanje i gornji rezervoar koji je topografski veći od rezervoara dna. Kada nema puno potražnje za električnom energijom, koristite tu snagu da biste “napunili” bateriju pumpanjem vode do gornjeg rezervoara. Kada je potražnja za električnom energijom visoka, rezervoar se može isprazniti pomoću hidroelektričnog generatora, natrag do rezervoara dna.

Skupna postaja za pumpu u Virginiji u državi Bath ima šest jedinica koje mogu generirati 3,003 MW električne energije jer operatori oslobađaju vodu brzinom od 13,5 milijuna galona po minuti. Izgrađen je 1985. godine, a Dominion Energy kaže da je najveći podzemni skladišni objekt takve vrste u svijetu. Dominion Energy
Kanalizirana hidroelektrana za pohranu u Guangzhou je sposobna isporučiti 2,4 GW snage. Obližnji skladišni pogon Huizhou također je sposoban za 2,4 GW snage. Kina Southern Power Grid upravlja oba postrojenja, koja pomažu tvrtki da služi zapanjujuće 230 milijuna ljudi.
Tvornica za skladištenje Ludingtona nalazi se na obali jezera Michigan i sagrađena je početkom 1970-ih od strane potrošača energije i Detroit Edison. Ima nazivnu ploču kapaciteta 1.875 MW. Potrošačka energija
Tumut 3 je 1.800MW pumpana skladišta u Australiji. To je dio Snowy Hydro Scheme, ogromne hidroelektrane s devet zasebnih elektrana. Australska vlada nedavno je objavila plan od 2 milijarde dolara za poboljšanje i proširenje crpne hidrovne pohrane u planinama Snowy, što bi moglo dodati još 2GW kapaciteta. Stephen Edmonds
Dinorwigova elektrana u sjevernom Walesu ima više od 1.600 MW kapaciteta. Šest generatora pogona smješteno je u najvećoj europskoj špilji izrađenom od čovjeka. Denis Egan

U budućnosti, Njemačka gleda na korištenje starih rudnika ugljena za pumpanu skladištenje, a neki njemački istraživači rade na izgradnji golemih betonskih kuglica koje mogu funkcionirati kao pumpane spremnike nakon što se stave na ocean.

Skladištenje energije za komprimirani zrak

Skladištenje energije za komprimirani zrak, ili CAES, puno je poput skladištenja hidroenergije, osim što proizvođači električne energije koriste električnu energiju tijekom razdoblja niske potražnje za pumpanjem ambijentalnog zraka u spremnik umjesto na vodu. Kada je potrebna struja, dopušteno je širenje komprimiranog zraka i korištenje za vožnju turbine za generiranje snage.

Prema Udruzi za pohranu energije, budući da se zrak zagrijava dok je komprimiran, to se topline mora ukloniti iz visokotlačnog zraka prije nego se pohrani. Tada se toplina mora dodati natrag u zrak visokotlačnog zraka dok se oslobađa. To se postiže generatorom (obično generatorom prirodnog plina) ili ekološki prihvatljivijim načinom korištenja topline spremljene iz procesa pohrane u adiabatskom CAES sustavu.

Iako se desetljećima raspravlja o shemama skladištenja energije komprimiranim zrakom, trošak izgradnje skladišnih prostora znači da postoji samo nekoliko primijenjenih sustava i nešto veći broj testnih sustava.

Author Description

Dominik Dragičević

Dominik Dragičević