Microsoft je prestao stvarati Kinect i to me čini tužnim

Microsoft je prestao stvarati Kinect i to me čini tužnim

Microsoft više ne gradi nikakve Kinect uređaje za konzole ili računala, piše Fast Co. Design. Od njihovog uvoda za Xbox 360 i velikih ažuriranja za Xbox One i PC, senzori su kombinirali kameru s dubinom osvjetljenjem, običnu video kameru i niz mikrofona u uređaj koji je Microsoft nadao da će uvesti novi val igara i aplikacije prepunu glasovnih i pokretnih kontrola. Microsoftov marketinški marketing obećao je igračima da će oni sami biti kontrolor.

S Kinectom se čini da Microsoft predstavlja vodeći svijet tehnologije s bogatom kombinacijom kontrola glasa i pokreta koje nitko drugi ne može podudarati, sve uredno pakirane u kutiju koja je korisna za potrošače.

No, svijet uvjerljivih glasa i pokretnih igara nikada nije doista bio materijaliziran, tako da je uređaj koji je nekad imao takvo obećanje – kao kutija u dnevnoj sobi s kojom razgovarate; kao izlog stroja vizija; kao osnova za složene multimodalne upravljače za miješanje ulaza, kretanje i glas – ubijeni su nakon što nikada nisu živjeli do potencijala koju smo imali. I kao netko tko još uvijek koristi Kinect svaki dan, ja sam više nego malo tužan.

Biti različito je teško

Zašto se to dogodilo? Kao što je Nintendo otkrio s Wii-om, novi kontrolni mehanizmi – poput Kinectove kombinacije gibanja, pokreta i glasa – pokazali su se izazovnim za razvojne programere igara da se uspješno iskorištavaju.

To je dijelom zato što su loše podudaranje za svijet u kojem dominiraju međusobno zvučni zapisi izgrađeni za generičku igraću konzolu, a ne za bilo koji uređaj. Zašto napraviti naslov za Kinect kada to znači znači ostaviti iza sebe svaku vlasnicu PlayStationa 3, zajedno sa svakim vlasnikom Xbox 360 koji se nije razbjesao na periferiji od $ 150? Microsoft je učinio sve što je mogao kako bi hardver bio privlačan u tom smislu. Xbox One je u početku isporučen s izmijenjenim Kinect senzorom u kutiji kako bi se osiguralo da, ako ništa drugo, programeri za Xbox One mogu se osloniti na hardver barem na raspolaganju ciljanoj publici.

Čak se i ovaj potez pokazao kao nešto od odgovornosti. Uključivanje je dovelo do troškova hardvera, a Xbox je postao nešto manje atraktivna razvojna platforma. U početku, Xbox One posvetio je određenu količinu memorije i procesorske snage za rukovanje Kinect ulazom, tako da čak i ne-Kinect igre nisu mogli iskoristiti punu snagu stroja. To je možda bilo u redu ako je pakiranje stvorilo bujicu kvalitetnih, Kinectovih eksploatacijskih igara.

No, to nije bilo zbog dubljih i trajnijih problema: ovi novi ulazni sustavi predstavljaju određenu konceptualnu poteškoću. Metafore i elementi dizajna koji rade s kontrolerima, miševima i tipkovnicama dobro su poznati i razumljivi i razvojnim programerima i igračima. Odgovarajući koncepti za Kinect, kao i Wii prije njega, zapravo ne postoje. Isti rječnik pojmova još nije razvijen. Čak i da bi mogli jamčiti da je hardver prisutan, razvojni programeri nikada nisu razvili snažan osjećaj onoga što zapravo treba učiniti s njom.

Povrh toga, a posebno s prvom verzijom za Xbox 360, programeri su se borili za latenciju – vrijeme između igrača koji izvodi akciju u stvarnom životu i vide da se to reflektira na zaslonu – dovoljno niska da bi se igre osjećale ugodno. Nesposobnost praćenja pojedinačnih prstiju također je otežavala razvoj igara koje su im bile potrebne precizne kontrole. Kinect Xbox One bio je mnogo bolji u oba slučaja, ali nedostatak angažmana s izvornikom značio je da više nije važno; interes za razvojnog programera igre ispario se.

Propast hardvera će oplakivati ​​neka vrsta eksperimentalnog developera. Microsoft je izradio hardver Kinect koji je radio s Windows računalima, zajedno s SDK-om kako bi razvio softver za njega, a različiti su istraživači iskoristili to, koristeći perifernu tehnologiju kao što su sustavi za automatizaciju strojeva za robotizaciju i prototipiranje i razvoj korisničkog sučelja.

Postavljanje temelja

Kinectovi koncepti, međutim, žive i može se dogoditi da Kinect bude prava tehnologija, upravo je dostavljena na sasvim ispravan način. Na primjer, Microsoftova HoloLensova slušalica s povećanom stvarnosti koristi, na primjer, Kinectov derivat za senzorsku kameru i koristi svoje integrirane senzore za skeniranje prostorije oko sebe i otkrivanje objekata unutar njega. To je zauzvrat omogućilo sustave koji iskorištavaju konvencionalnu kameru zajedno s podacima o ubrzanju ubrzanja za praćenje kretanja, nešto što podupire virtualni i prošireni sustav stvarnosti u najnovijem izdanju sustava Windows 10.

Google je prošao sličnu evoluciju, od namjenskog Kinectovog hardvera nazvanog Project Tango na sustav koji se temelji na kameri i akcelerometru. U međuvremenu, Apple je kupio PrimeSense, tvrtku koja je napravila senzore za izvorni Xbox 360 Kinect. Vrlo minijaturna verzija te iste tehnologije omogućava imidž Face ID značajku koja dolazi neposredno s iPhone X-om. Ovdje se dubina senzora koristi za bolje praćenje lica r

Author Description

Dominik Dragičević

Dominik Dragičević