Microsoft donosi svoj Edge preglednik na Android i iOS

Microsoft donosi svoj Edge preglednik na Android i iOS

Dok Microsoft i dalje službeno radi na mobilnoj verziji sustava Windows 10, nije tajna da je tvrtka sve odustala od izgradnje vlastitog mobilnog ekosustava. To samo ostavlja Microsoft jednoj opciji: prepustiti poraz i donijeti svoje aplikacije na slične Android i iOS. To je upravo ono što tvrtka radi već zadnjih nekoliko godina, a danas je tvrtka objavila da će njezin Edge preglednik (nasljednik mnogo, a često i pravedno zlonamjerni Internet Explorer) uskoro će doći i na iOS i Android. Tvrtka je također završila svoj Arrow Launcher za Android i preimenovala ga u Microsoft Launcher.

Iako Microsoft u osnovi ne igra više u mobilnom operativnom sustavu i hardverskom prostoru, još uvijek mora imati prisutnost na suparničkim platformama ako ne želi riskirati izgubiti relevantnost na radnoj površini. Edge i Microsoft Launcher ključni su za ovu strategiju jer će pomoći tvrtki produljiti Microsoft Graph čak i dalje. Graf je Microsoftov sustav cross-platforma koji omogućuje sinkronizaciju stanja vašeg rada i dokumenata na svim uređajima, a tvrtka ga smatra ključnom za budućnost sustava Windows.

Nije iznenađenje da ova nova verzija Edgea obećava olakšavanje povezivanja vašeg računala i mobilnog uređaja, uz jednostavnu sinkronizaciju sesija preglednika i drugih značajki.

Za sada, Edge za iOS i Android ostaju pregledi za koje se možete prijaviti ovdje. Verzija Androida uskoro će biti dostupna kao beta inačica u trgovini Google Play, a verzija iOSa bit će dostupna i putem testnog leta u bliskoj budućnosti.

Valja napomenuti da Microsoft neće donijeti vlastiti renderirani motor na te platforme. Umjesto toga, pouzdati će se u WebKit na iOS i Blinkovu motoru na Androidu (a ne na Android WebView kontrolu). Na Androidu to znači da Microsoft sada u svojoj aplikaciji isporučuje vlastitu verziju Blinkovog motora – a to nije nešto za što se očekuje da čujemo u bilo kojem trenutku.

Što se tiče pokretača, valja napomenuti da je to zapravo vrlo sposoban Android pokretač koji se lijepo integrira sa svim Googleovim aplikacijama koje svakodnevno upotrebljavate (kalendar, Gmail itd.). Microsoftova inačica Google Feeda, koja je većina početnih zaslona na uređaju sa sustavom Android, zapravo je vrlo korisna i stavlja vaš kalendar i druge informacije ispred i središta, a Google ga sada upotrebljava za općeniti feed vijesti.

Author Description

Filip Gobin

Filip Gobin