Koja posuđa za pranje, vožnja kamionom i rad na groblju me naučila o snazi ‘plave ovratnika’ softvera

Koja posuđa za pranje, vožnja kamionom i rad na groblju me naučila o snazi ‘plave ovratnika’ softvera

Radim kao venture capitalist u uredu od staklenih zidova i nosim košulje za košulje na posao. Ali nije bilo tako davno da sam nosio narančasti neonski prsluci. Tada sam stavio policama u veliku kućicu za poboljšanje kućanstva. Također sam vozio kamion – gdje sam nekoć bio uhićen zbog neispravnog popunjavanja vozila na posao – pranje posuđa, stolovi na čekanju, telemarketer, pa čak i vučenje prljavštine na groblju.

Ne mislim da je to uobičajena ruta za posao u tech i venture capital. Ali moj bivši radni život otvorio je oči na uglu tehnologijskog svijeta. Mislim da ima priliku stvoriti sljedeću Salesforce, Oracle ili LinkedIn: softver usmjeren na radnike, često plave ovratnike, koji obavljaju svoje poslove izvan poslovnih ureda.

Zaboravljeni radnici

Za one od nas koji sjedimo kod naših radnih stolova i rade iza prijenosnih računala na programima kao što je Microsoft Office, može se lako previdjeti veliku, ponekad zaboravljenu radnu snagu vani u građevinarstvu, proizvodnji, prijevozu, ugostiteljstvu, maloprodaji i mnogim drugim multi- dolar industrije. Doista, više od 60 posto američkih radnika – i još više globalno – spada u ove “plave ovratnike” industrije.

Ove radnice uopće nisu imale koristi od nedavnih tehnoloških poboljšanja dostupnih uredskim radnicima – mislite na nove tehnologije suradnje putem e-pošte i suradnje na radnom mjestu ili naprednih prodajnih i HR sustava. Nemojte zaboraviti dugoročne mogućnosti tehnologija poput umjetne inteligencije, trikova i virtualne ili povećane stvarnosti za tvrtke u tim sektorima; satni i terenski radnici bave se mnogo osnovnijim izazovima na poslu, poput pronalaženja posla, dobivanja posla na vrijeme i plaćanja.

Ove osnovne potrebe mogu se riješiti naizgled jednostavnim tehnologijama – softverom za naplatu, raspoređivanjem, navigacijom i mnogim drugim poslovnim procesima. Ove vrste tehnologija, za razliku od AI, ne automatiziraju radnike. Umjesto toga, osnažuju ih da budu učinkovitiji i produktivniji.

Danas ove tehnologije za radnike po satu i plavokosi konačno proliferiraju i dolaze u svoje. To je uglavnom zbog dvije široke tehnološke smjene: uspon pametnog telefona i pojave jeftinijih i jednostavnijih aplikacija, prilagodljivog softvera “oblak”.

Ovi novi proizvodi tehnologije mogu, na primjer, pomoći vodoinstalateri gledati nova radna mjesta, kretati se do sljedećeg sastanka i zakazati kupce u letu. Moja tvrtka nedavno poduprla tvrtku sa sjedištem u južnoj Kaliforniji koja to čini upravo to. Jedna od naših nedavnih investicija, također u ovom području, omogućuje zaposlenicima za održavanje i rad objekata fotografiranje slomljenog dijela opreme na proizvodnoj liniji i stvaranje i usmjeravanje radnog naloga – sve u sekundi na svom telefonu. U prošlosti je većina toga učinjeno na papiru, ili putem vrlo neukusnog desktop softvera.

Tržište za ovu vrstu tehnologije je potencijalno ogromno. S obzirom na činjenicu da su današnje javno trgovane softverske tvrtke za oblake stvorile tržišnu vrijednost od otprilike 200 milijardi dolara ciljanjem 40 posto stanovništva koje rade u uredima, vjerujem da je jednako velika prilika za izgradnju softvera za plave radnike.

Djelomično, vjerujem u ova tržišta jer im skoro 15 godina radi “marljivost”.

U rizičnom kapitalu, prerano je isto kao i pogrešno

Nakon što sam držao razne neobične poslove u grobljima, trgovinama velikih kutija i još mnogo toga, započela sam svoju profesionalnu karijeru u dijelu tehnološke industrije koja nije bila gotovo glamurozna kao što će raditi za Goldman Sachs, McKinsey ili Microsoft. Oslanjajući se na moje ranije iskustvo, započeo sam raditi u tvrtki koja je izgradila programski biznis vodoinstalateri i grijanje, klimatizaciju i električare.

Ideja je bila pružiti klijentima mobilnu aplikaciju koja im omogućava da rade stvari poput primanja radnih naloga i upravljanje svakodnevnim radnjama i fakturama na terenu – sve s mobilnog telefona i bez povratka u ured. Jedini izazov bio je da osnovna tehnološka infrastruktura da bi takva vrsta rješenja bila održiva samo još nije bila dostupna. To su bili pre-iPhone / Android dana. Moje je poslovanje bilo zapelo pokušavajući prodati skupi, robusni hardver koji košta između 2.000 i 3.000 dolara po glomaznom telefonu prije nego što prodamo bilo koji softver. Zajedno s problemima povezivanja s podatkovnim vezama na udaljenim područjima, uzimanje poslovnih aktivnosti bio je uzlazna bitka.

Author Description

Filip Gobin

Filip Gobin