GoPro će objaviti prosumer sferičnu kameru u jesen 2017

GoPro će objaviti prosumer sferičnu kameru u jesen 2017

GoPro je danas najavio Fusion, fotoaparat koji može snimiti kuglasti videozapis za uporabu u VR i standardnim video formatima putem softverskog rješenja. Kamera će biti objavljena ove jeseni. GoPro još treba imenovati cijenu. Ako ništa drugo GoPro ponovno postaje tvrtka za fotoaparate.

Fusion pokazuje da GoPro vraća svoju temeljnu kompetenciju u kreiranju hardvera. Akcijske kamere postojale su prije GoPro-a. No, GoPro je pružio bolju cjelovita rješenja, a tržište je reagiralo tako što je tvrtka najprodavanija prodavačica. GoPro se vjerojatno nada da će se isto dogoditi i sa Fusionom i ostatkom tržišta sferičnih fotoaparata.

Posebni detalji još su malo svjetlili jer se kamera neće otpustiti do jeseni. Čak i slike objavljene od strane GoPro-a jasno su sastavljene kako bi otkrile više o namjeravanoj uporabi fotoaparata, a ne o pojedinostima o kameri. Čak smo povećali razinu fotografije iznad da bismo otkrili nešto više.

Tvrtka kaže u priopćenju da Fusion bilježi 360 stupnjeva videozapisa na 5.2K30 i ima način koji se zove OverCapture koji korisnicima omogućuje povratak i izrezivanje standardnih video datoteka iz sferične snimke. U suštini, GoPro gradi kameru koja korisnicima omogućuje snimanje doslovno sve, a kasnije odabrati najbolji okvir.

GoPro je u prošlosti izgradio slična rješenja koja su uključivala ugradnju nekoliko GoProsa u platformu koja je postavila kamere za snimanje svih kutova i softvera, a zatim je spojila snimke. No, s GoPro kamere koje koštaju stotine dolara svaka, ove platforme su skupe. Fusion će vjerojatno biti jeftiniji od ovih platformi.

Na tržištu postoji još nekoliko kuglastih fotoaparata, iako nitko nije napravio veliki prelijevanje. Oni se kreću u rasponu od nekoliko stotina dolara do nekoliko tisuća. Prednost GoPro-a mogla bi biti softver koji korisnicima omogućuje snimanje standardnog POV izgleda iz snimljenih snimaka. Tradicionalno videozapisi snimljeni sferičnim kamerama imaju izgled ribljeg oka, što može biti neprimjereno i zbunjujuće.

GoPro ovog ljeta otvara beta program kako bi Fusion dobio u rukama kreativnih korisnika. Tvrtka se nada kako će ovaj program pomoći da dodatno pročisti korisničko iskustvo prije objavljivanja fotoaparata na općem tržištu. Ovo je pametan potez. Očekivanja su drugačija i mogu pomoći smanjiti negativne reakcije nakon što fotoaparat pogodi trgovine.

Author Description

Dominik Dragičević

Dominik Dragičević

No comments yet.

Join the Conversation