Europski zastupnici MEP-a žele zabraniti države iz šifriranja u backdooringu

Europski zastupnici MEP-a žele zabraniti države iz šifriranja u backdooringu

Povjerenstvo Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) predložilo je prijedlog kojim bi se izmijenila temeljna prava EU-a za proširenje prava na privatnost digitalnom području i spriječiti vlade država članica EU da izađu iz ” kraj kriptiranih usluga.

“Ova Uredba ima za cilj osigurati učinkovitu i jednaku zaštitu krajnjih korisnika pri korištenju funkcionalno istovrijednih usluga, kako bi se osigurala zaštita tajnosti, bez obzira na odabrani tehnološki medij”, pišu u prijedlogu prijedloga o privatnosti.

“Zaštita povjerljivosti komunikacija također je bitan uvjet za poštivanje drugih srodnih temeljnih prava i sloboda kao što su zaštita slobode misli, savjesti i vjere, te sloboda izražavanja i informiranja”.

Države članice neće nametati nikakve obveze prema davateljima elektroničkih komunikacijskih usluga, što bi dovelo do slabljenja sigurnosti i šifriranja njihovih mreža i usluga.
Kod šifriranja odbor mijenja raniji tekst koji predlaže izvršno tijelo Europske komisije Europske komisije da kaže: “Korištenje šifriranja podataka elektroničke komunikacije, dešifriranje, obrnuti inženjering ili praćenje takvih komunikacija zabranjeno je. Države članice neće nametnuti nikakve obveze prema davateljima elektroničkih komunikacijskih usluga koje bi dovele do slabljenja sigurnosti i šifriranja njihovih mreža i usluga. “

Prijedlog eigurnosti LIBE-a da izmijeni članak 7. Povelje o temeljnim pravima Europske unije – koji bi trebao dobiti podršku Parlamentu EU-a i Vijeća ako je to postao zakon – dolazi u vrijeme kada se politička krivnja protiv tehnoloških platformi za nošenje terorista komunikacija na šifriranim platformama raste.

U SAD-u su bili novi pozivi za dekriptiranje zakonodavstva senatora Dianne Feinstein – i podupire ga James Comey, iako bivši redatelj FBI-a.

Dok u Europi, britanski političari već godinama lupaju bubanj protiv šifriranja. Trenutačna administracija i dalje to čini, najnovije navodeći da namjerava ograničiti upotrebu šifriranja krajnjeg kraja – putem ovlasti navedenih u domaćim zakonima o nadzoru donesenom krajem prošle godine.

Ministri pravosuđa u drugim europskim vladama, uključujući Francusku i Njemačku, također su napadali šifriranje kao zapreku u provedbi zakona i protuterorističkim naporima posljednjih godina, nakon bujice terorističkih napada diljem regije.

Ovog su mjeseca čelnici Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske najavili zajednički front usmjeren na rješavanje online radikalizacije. Nakon sastanka, francuski Emmanuel Macron izjavio je kako su obje zemlje “posvećene poboljšanju sredstava za pristup šifriranom sadržaju u uvjetima koji čuvaju povjerljivost poruka”.

Macronovi komentari sumiraju proturječnosti inherentne ovoj raspravi – pri čemu uporaba end-to-end šifriranja znači da pružatelji usluga ne mogu osigurati pristup dešifriranim podacima jer ne drže ključeve za šifriranje.

(Iako je, u slučaju Velike Britanije, vlada već zakonsko odredila ono što je široko tumačeno kao ovlast za dešifriranje putem Zakona o istražnim ovlastima 2016. godine – dakle ministri koji tvrde da će zakonito prisiliti tvrtke da ograničavaju korištenje e2e šifriranja. )

Europski ministri pravosuđa također kolektivno vagaju hoće li potaknuti dešifriranje zakona na razini EU-a – očito s dogovorom između njih da šifriranje predstavlja izazov za protuterorizam i policiju, iako ne postoji sporazum o tome što, ako postoje, konkretne mjere koje treba poduzeti kao i danas.

Na sastanku ranije ovog mjeseca, ministri su razgovarali o prijedlozima za ubrzavanje zahtjeva za provođenje zakona za podacima tehnoloških tvrtki (tzv. E-dokazi). No razgovori o enkripciji i dalje su u ranoj fazi, a glasnogovornik Europske komisije ponovio je svoju potporu za šifriranje općenito.

Treba li komitet LIBE dobiti podršku EU parlamenta i Vijeća za zabranu državnih zapovijedi u šifriranim službama koje bi zatvorile napore pojedinih država članica da potaknu dekriptaciju zakona.

Europski zastupnik i predsjedateljica LIBE-a Claude Moraes rekli su da će sutra raspravljati o prijedlozima eigurnosti, a odbor će raspravljati “gdje ćemo čuti stajališta drugih institucija [EU]”.

“Izvjestitelj će objasniti da nam je potreban poseban pravni alat za zaštitu prava na privatni život zajamčena člankom 7.”, dodao je.

U slučaju Velikoj Britaniji postoji upitnik o tome bi li se bilo kakve promjene u pravu EU-a, s obzirom da je zemlja u procesu napuštanja Unije. Iako je prošle godine vlada Ujedinjenog Kraljevstva izgubila pravni izazov prethodnim zakonskim propisima o domaćem nadzoru prema pravu EU-a – s Europskim sudom ponavljajući da država ne može zakonodavstvo za “opću i nepristrano zadržavanje podataka”.

Ta se odluka odnosila na DRIPA, ali ima implikacije za Zakon o zaštiti podataka (IP Act) koji nameće zahtjev da ISP-ovi zadrže podatke o aktivnostima na svim njihovim

Author Description

Dominik Dragičević

Dominik Dragičević

No comments yet.

Join the Conversation