Europa pogodila Irsku više od 15 dolara u neplaćenim porezima na Apple; Luksemburg je odgovoran za 294 milijuna dolara američkih poreza

Europa pogodila Irsku više od 15 dolara u neplaćenim porezima na Apple; Luksemburg je odgovoran za 294 milijuna dolara američkih poreza

Europska komisija pod povjerenikom za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager definitivno znači poslovanje. Danas je objavio ne samo dvije obavijesti vezane uz tekuće istrage tehnoloških divova Applea i Amazona i kako oni ne plaćaju porez. Rezultat je zadivljen.

EC kaže da Irska nije uspjela prikupiti do 13 milijardi eura poreza od proizvođača iPhonea Apple – oko 15 milijardi dolara u današnjoj valuti, pa se sada poziva na slučaj Europskom sudu pravde. I Luksemburg je donio e-commerce veletu Amazona (koja tamo temelji svoje europsko sjedište) ilegalne porezne olakšice u vrijednosti 250 milijuna eura – ili 294 milijuna dolara u današnjoj valuti. Oba se smatraju nelegalnim državnim potporama u očima Komisije, i zahtijeva da države obnavljaju novac od dotičnih tvrtki.

Prolazeći država članica – a ne i same tvrtke – zanimljiv je potez koji se najčešće navodi u radu koji vodi do danas – i to je u tijeku već godinama u ovom trenutku. Doista, nešto od toga odražava se u Vestagerovim službenim izjavama o situaciji.

“Irska mora vratiti do 13 milijardi eura nelegalne državne pomoći od Apple”, rekla je, pozivajući se na ovu verziju 2016. o poreznom pitanju za najvredniju tehnološku tvrtku na svijetu, koju je Irska privukla. “Međutim, više od godinu dana nakon što je Komisija usvojila ovu odluku, Irska još uvijek nije oporavila novac, također ne djelomično. Naravno, razumijemo da oporavak u određenim slučajevima može biti složeniji nego u drugima, a mi smo uvijek spremni pomoći. Međutim, države članice moraju učiniti dostatan napredak kako bi se uspostavila konkurencija. Zato smo danas odlučili uputiti Irsku na sud EU-a za neizvršavanje naše odluke. “

A u Luksemburgu / Amazoni, porezni prekidi koje je zemlja dala Amazonu nisu imali koristi od tvrtke, istaknula je.

“Luksemburg je Amazonu davao nezakonite porezne olakšice Kao rezultat toga, gotovo tri četvrtine amazonske dobiti nije oporezovano. Drugim riječima, Amazonu je dopušteno platiti četiri puta manje poreza od ostalih lokalnih tvrtki podložnih istim nacionalnim poreznim pravilima “, rekla je u priopćenju. “Ovo je protuzakonito u skladu s pravilima o državnim potporama EU. Države članice ne mogu davati selektivne porezne olakšice multinacionalnim skupinama koje nisu dostupne drugima. “

Razgovarali smo s Appleom za komentar, a iako još nije odgovorio, irski ministar financija objavio je izjavu (u cijelosti dolje), opisujući radnje EU kao “potpuno nepotrebne”.

Amazon je dao sljedeću izjavu (ne iznenađuje) osporavajući tvrdnje:

“Vjerujemo da Amazon nije primio nikakav poseban tretman iz Luksemburga i da smo platili porez u potpunosti u skladu s luksuznim i međunarodnim poreznim zakonima”, izjavio je glasnogovornik Amazone. “Proučit ćemo odluku Komisije i razmotriti naše pravne mogućnosti, uključujući žalbu. Naši 50.000 zaposlenika širom Europe ostaju usredotočeni na služenje našim klijentima i stotinama tisuća malih poduzeća koja rade s nama. “

Dio razloga za udaranje zemalja je zbog prirode prekršaja. Zemlje se optužuju da nadziru neke od poreznih utaje u zamjenu za dobivanje tih tvrtki za poslovanje na svojim teritorijima, jer rezultirajuće operacije donose poslove i druge poticaje gospodarstvu. Doista, u 2015. Apple je najavio ogroman projekt izgradnje centara za obnovljive izvore energije, od kojih je jedan dolazio u Irsku – vremenski jednako kao što su istrage o poreznoj situaciji bile sve intenzivnije.

Europa je usred reforme propisa o porezu na promet, kako bi zatvorila praznine takve vrste koje su Apple, Amazon i drugi tehnološki divovi (i druge velike tvrtke) optuživali za eksploataciju.

Promjene će utjecati na način na koji tvrtke plaćaju poreze na stavke prodane u jednoj zemlji kada se temelje na drugoj tvrtki; a nova pravila značit će da se lokalne porezne stope primjenjuju na transakcije čak i kada se tvrtka temelji na zemlji s niskom stopom poreza na promet.

Neke od tih promjena počele su se provoditi postupno i na privremenoj osnovi ispred porezne reforme što ih čini trajnim. U tom smislu, današnje obavijesti odnose se na prošla iskustva dviju tvrtki.

U slučaju Amazona, kazna se danas odnosi na istragu pokrenutu u listopadu 2014., koja se odnosi na poreznu odluku koju je izvorno izdala Luksemburg 2003. godine i produžen je 2011. godine. U to vrijeme Amazon je radio u dva entiteta u Luksemburgu, Amazonu EU za operacije i Amazon Europe Holding Technologies za tehnološko licenciranje. Ta se novčana kazna odnosi na način na koji drugi od tih naplaćenih naknada od prvog za “licenciranje”. Te su naknade zauzvrat bile uklonjene iz dobitaka američke EU, što je značilo da je Amazon plaćao niže poreze na tu dobit.

Author Description

Filip Gobin

Filip Gobin

No comments yet.

Join the Conversation