Cijena Bitcoina raste iznad 5 000 dolara na rekordnu visinu

Cijena Bitcoina raste iznad 5 000 dolara na rekordnu visinu

Rastuća cijena kriptovalute, sada vrijedna četiri puta više od unca zlata, dovela je do upozorenja na mjehur
 Kovanice suvenira za kriptocurenciju Bitcoina
Cijena bitcoina razbila je preko 5.000 dolara na sveukupnu visinu.

Kriptotalnost je porasla za više od 8% na 5.243 dolara, a započela je godinu dana na 966 dolara. Bitcoin je porastao za više od 750% u protekloj godini i iznosi četiri puta više od unca zlata.

Ali cijena je nestabilna. Sredinom rujna digitalna je valuta pala ispod 3000 dolara nakon što su kineske vlasti najavile udarac. Peking je naredio burzovne razmjene kako bi zaustavio trgovanje i blokirao nove registracije, zbog straha da bi sve veći broj potrošača koji se bacaju na tržište bitcoina mogao potaknuti šire financijske probleme.

Jordan Hiscott, glavni trgovac na Ayondo tržištima, izjavio je: “Povrati su uistinu izvanredni, pogotovo s obzirom na nedavnu zabranu bitcoin trgovanja u Kini, gdje je potražnja prethodno bila barem 10% svih globalnih svezaka”.

Vladimir Putin, ruski predsjednik, pozvao je ovaj tjedan na regulaciju kriptoskopa, rekavši kako njihova uporaba “nosi ozbiljne rizike”, kao što su pranje novca, utaje poreza i financiranje terorizma. Ali on je također upozoravao da ne nameće “previše prepreka”, koji izgleda kao da su dali bitcoin poticaj.

Unatoč upozorenjima nad mjehurićem, bitcoin dobiva prihvaćanje. Prošlog mjeseca, londonski developer The Collective, rekao je da će omogućiti svojim stanarima da plate svoje depozite u bitcoin i prihvatiti najam plaćanja u cryptocurrency do kraja godine.

 Bitcoinova cijena mjehura će rasprsnuti pod vladinim pritiskom
Prije dva tjedna, japanska vlada implementirala je pravila koja prepoznaju bitcoin kao način plaćanja. Poznate su se također uključile i boksač Floyd Mayweather, društveni Paris Hilton i glumac Jamie Foxx koji promiču ponude novčića.

Korištenje bitcoina omogućuje ljudima da zaobilaze banke i tradicionalne platne procese kako bi izravno platili robu i usluge. Banke i druge financijske institucije zabrinute su zbog bitcoinovih udruženja s pranje novca i on-line kazneno djelo jer se transakcije odvijaju anonimno.

Ogromna vrijednost bitcoina i drugih kriptoznosnih vrijednosti dolazi unatoč sve većim upozorenjima na cjenovni mjehur.

Najsjajnija upozorenja došla su od izvršnog direktora JP Morgana, Jamieja Dimona, koji je rekao da je bitcoin prijevara koja bi u konačnici mogla raznijeti. Govoreći prošlog mjeseca, on je rekao da postoji ograničeno tržište za digitalnu valutu, tvrdeći da je to prikladno samo za uporabu droga, ubojica i ljudi koji žive u zemljama poput Sjeverne Koreje. Obećao je da plati JP Morganov trgovac koji ulaže u Bitcoin, ali je priznao da nije mogao odbaciti svoju kćer od ulaganja.

Dimon je odbio komentirati val u bitcoinu tijekom poziva za zaradu u četvrtak. “Neću više govoriti o bitcoinu”, rekao je.

Kenneth Rogoff, profesor ekonomije i javne politike na Sveučilištu Harvard i bivši glavni ekonomist MMF-a, predvidio je da će tehnologija iza kriptoznanih valuta napredovati, ali cijena bitcoina će se srušiti.

“Nemalo je smatrati da će bitcoin ikada biti dopušten da zamijeni novac izdan od središnje banke”, napisao je u Guardianu ovog tjedna.

“Jedna je stvar za vlade omogućiti malim anonimnim transakcijama virtualnim valutama; doista, to bi bilo poželjno. Međutim, posve je drukčije pitanje da vlade dopuštaju velike anonimne isplate, što bi im bilo iznimno teško prikupljati poreze ili suzbijati kriminalne aktivnosti “.

Daniel Murray, globalni šef istraživanja EFG Asset Managementa, napomenuo je da će 2013. godine bitcoin skočiti dvanaest puta u samo četiri mjeseca, ali je u roku od mjesec dana izgubio trećinu svoje vrijednosti i četiri mjeseca nakon što je vrhunac izgubio 60% svoje vrijednosti.

“Ulagači kupuju imovinu, jer su zavedeni od mogućih daljnjih brzih dobitaka, bez nužnog razmišljanja o intrinzičnoj vrijednosti”, kazao je. Napomenuo je da su povijesno valute podlogovane plemenitim metalima, a ovih dana većina valuta utemeljena je na makroekonomskim temeljima poput inflacije, kamatnih stopa i rasta, a poduprli su središnja banka i vlada. Ništa od toga nije se primjenjivalo na bitcoin, iako se opskrba pažljivo kontrolira.

“Teško je tvrditi da bitcoin čini ništa bolje od postojećih valutnih aranžmana, dok nešto donosi nižem standardu”, dodao je Murray. “Pojedinci su već u mogućnosti obavljati elektronske transakcije pomoću plastične kartice”.

Author Description

Dominik Dragičević

Dominik Dragičević